САЩ възобновяват федералните екзекуции

Генералният прокурор е дал нареждане за изпълнението на 4 смъртни присъди

16.06.2020 | 12:21 Редактор: Тодор Петров
САЩ възобновяват федералните екзекуции

САЩ възобновяват федералните екзекуции от 13 юли след 17-годишно прекъсване, съобщава Министерството на правосъдието, цитирано от "Франс прес". След възстановяването на смъртното наказание през 1988 г. са извършени само три федерални екзекуции, като след последния път през 2003 г. в сила е неофициален мораториум.

Генералният прокурор Бил Бар е дал нареждане за изпълнението на смъртните присъди на четирима престъпници, осъдени на федерално ниво. След възстановяването на смъртното наказание през 1988 г. са извършени само три федерални екзекуции.

"Четиримата убийци, чиито дати за екзекуция бяха определени днес, преминаха през пълен процес в съответствие с нашата конституция и закони. Ние сме задължени към жертвите на тези ужасни престъпления и техните семейства да изпълним присъдата, наложена от нашата правосъдна система", коментира Бар.

В прессъобщение бе допълнително обяснено, че става въпрос за престъпници, осъдени на смърт за убийство на деца. Двама от тях също са признати за виновни за изнасилване на непълнолетни. Изпълненията на присъдите са насрочени между 13 юли и 28 август 2020 г.

Според проучване на общественото мнение подкрепата за смъртното наказание намалява през последните години до около 54% в сравнение с 80% в началото на 90-те години, пише "Монитор". 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК