Макрон: Борбата не е свършила, щастлив съм от първата победа срещу вируса

Испания ще позволи пътуването на хора от страни от ЕС на 21 юни

15.06.2020 | 13:46 Редактор: Ивет Арабова

От днес Германия, Белгия и Хърватия отварят напълно границите си за граждани на Европейския съюз. Франция също ще приема туристи от Общността.

Единствено за пътуващите от Великобритания и Испания ще важи задължителна 14-дневна карантина след пристигането им. Очаква се от 1 юли да паднат рестрикциите за пътуване и за страните извън Общността. 

"Лятото на 2020 г. няма да прилича на никое друго. Ще бъде необходимо да наблюдаваме развитието на епидемията и да бъдем подготвени, ако тя се върне с пълна сила", призова президентът Еманюел Макрон.

От днес пада и последната "червена" зона в страната - тази в Париж. Така кафенетата и ресторантите в столицата отварят напълно, а не само терасите, както беше досега. След три месеца хората вече ще могат да посещават близките си, настанени в старческите домове. 

"Борбата срещу епидемията не е приключила, но аз съм щастлив от тази първа победа срещу вируса", каза Макрон.

Други европейски страни също обявиха, че отварят границите си. В Германия, Белгия, Хърватия органите на реда вече няма да прилагат ограниченията, свързани с Ковид-19. Същото е положението и в Швейцария, която не е член на ЕС, но е част от Шенген. Чехия вече обяви, че приема граждани на 26 държави. Все още обаче има забрана за влизане от Белгия, Португалия, Швеция и Обединеното кралство. 

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че страната ще позволи пътуването от страни от Съюза от 21 юни, с изключение на Португалия. Австрия ще премахне ограниченията си на 16 юни, но забрана за пътуващите от Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство ще остане в сила.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg/Alessia Pierdomenico

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да, сега ще се борим в втора, трета, пета ...десета вълни. Сигнализирай за неуместен коментар