Големи туроператoри отменят резервациите за Египет (видео)

Българското външно министерство също издаде препоръка българите да не пътуват до северноафриканската държава.

17.08.2013 | 11:29
Големи туроператoри отменят резервациите за Египет (видео)

Германският туристически оператор TUI и британската компания „Томас Кук” отмениха резервациите си за Египет до 15 септември включително. Така двата туристически гиганта реагираха на препоръката на германското външно министерство, което призова гражданите на страната да се въздържат от пътувания в Египет. На германските клиенти, които вече са си резервирали пътувания до Египет, ще им бъдат предложени алтернативни екскурзии.

Засега ситуацията в курортите по Червено море е спокойна и напрежението в Кайро и други населени места не е засегнало туристите. За това от “Томас Кук”, обединяваща в Германия Некерман, Томас Кук, Бухер и Егер, посочиха, че не се налага техните клиенти, които в момента почиват в Египет, да прекъсват преждевременно ваканцията си. От ТУИ уточниха, че техните туристи в Египет могат да прекъснат почивката си, само ако се притесняват за безопасността си. За тази цел те ще трябва да се обърнат към най-близкия египетски филиал на концерна. От британския клон на “ТУИ”, известен с името “Томсън”, съобщиха, че техните британски клиeнти могат да продължат да пътуват до курортите в Червено море. Британските власти обаче призоваха своите гражданите намиращи се на територията на Египет да не излизат от хотелите и да чакат допълнителни нареждания.

В същото време Русия обяви, че подготвя план за изтеглянето на своите граждани от Египет. В момента в страната на фараоните летуват над 50 хиляди руснаци. В контекста на задълбочаващата се несигурност и на обявеното от местните власти извънредно положение в Египет българското Министерство на външните работи издаде препоръка българските граждани да не пътуват до северноафриканската държава, докато обстановката не се нормализира. Това е второ подобно съобщение на ведомството в рамките три дни. От началото на политическата криза в Египет през 2011 туристическия бизнес, който е основен източник на приходи в Египет, ежедневно губи милиони долари.