Ето какво се случва с белите дробове на преболедувалите коронавирус

Обяснява руският пулмолог д-р Александър Карабиненко

15.06.2020 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
Ето какво се случва с белите дробове на преболедувалите коронавирус

Белите дробове на хора, преболедували Ковид-19, може да бъдат сериозно увредени. В какво се изразява и как протича процесът на възстановяване - разказа пулмологът, заслужил лекар на Русия Александър Карабиненко.

Коронавирусът е заболяване, което усложнява функционирането на дихателната система на човека и причинява увреждане на белите дробове. В Русия близо 250 хиляди са се възстановили, а някои от тях имат нови проблеми, казва д-р Александър Карабиненко, цитиран от БГНЕС.

"След коронавирусна инфекция в белите дробове се наблюдават фиброзни изменения, както след други възпалителни белодробни заболявания. Това се случва след тежка пневмония, при често изостряща се хронична обструктивна белодробна болест, при интерстициални белодробни заболявания. Хората претърпяват структурни промени, които изискват дълго възстановяване", обяснява пулмологът.

Процесът на възстановяване на белите дробове след Ковид-19 е подобен на този след свинския грип N1H1, който бе считан за глобална пандемия през 2009 г. Пулмологът Александър Карабиненко разказа как хората са се възстановявали тогава и как трябва да го правят сега.

"Дихателната гимнастика и режим на укрепване не са противопоказни и могат да се провеждат, но всичко ще зависи от индивидуалните способности на всеки човек, който е преболедувал Ковид-19, да възстанови увредения орган. Как това може да се подобри? Това може да се случи само с течение на времето. След прекаран свински грип N1H1 се наблюдавали фиброзни лезии, които продължавали година и половина до две години. Някои от белите дробове на пациенти не са се възстановили и досега", казва пулмологът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 2
magi
преди 3 години
не е възможно да няма лек за белодробни заболявания след толкова много болни и напреднала медицина , не вярвам , кажете най после , кой са храните които прочистват белите дробове, би трябвало да има навсякъде информация както и за чернодробни заболявания Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Като след всяка една пневмония. Човек прекарал пневмония остава завинаги с увреден и податлив на по-нататъшни пневмонии бял дроб. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години