Изследване: Коронавирусът и диабетът си влияят взаимно

Хора с ранен стадий на захарната болест може да получат сериозни усложнения

15.06.2020 | 10:37 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Коронавирусът и диабетът си влияят взаимно

Рискът от развитие на диабет при болните от коронавирус е по-висок, отколкото при здравите, а хора с ранен стадий на диабет може да получат сериозни усложнения.

Такива предупреждения отправи международна група от учени – водещи специалисти в областта на изучаването на диабета от Кралския колеж в Лондон, университета в Мелбърн и няколко други институти в рамките на проекта CoviDiab Registry. Резултатите от изследването са публикувани в американското медицинско списание "New England Journal of Medicine".

Взаимното влияние между коронавируса и диабета

Клиничните наблюдения са показали, че диабетът и коронавирусът си влияят взаимно. От една страна, наличието на диабет предполага повишен риск от развитие на сериозни усложнения при болни от Ковид-19, включително летален изход. Според статистиката, между 20% и 30% от починалите от коронавирус са имали диабет.

От друга страна, при заразени с коронавирус се наблюдава поява на диабет с аномални ендокринни изменения, включително сериозни и застрашаващи живота на пациента проявления, информира БГНЕС.

Учените все още не са наясно по какъв начин вирусът SARS-Cov-2, който предизвиква Ковид-19, усложнява протичането на диабета.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А със сърдечно съдовите заболявания да не би да не си взаимодейства? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Няма ли край този ужас? Сигнализирай за неуместен коментар