COVID реалност - криза с много лица

Коментар на директора на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин, икономиста Георги Ангелов и пулмолога д-р Александър Симидчиев

14.06.2020 | 10:40 Редактор: Юлия Христова

Дали държавите и институциите имат план "Б“ за реакция при кризи. Кои страни се справиха най-добре при ограничаването на заразата и на кои беше необходимо повече време, за да реорганизират действията си, както и какво можем да направим от тук насетне - обсъдихме в специалното студио на Bulgaria ON AIR - "COIVD реалност".

"Точно преди 100 години е имало нещо подобно - испанският грип, който идва пак от Китай, резултатите от него са били много по-страшни, отколкото сега",  каза за "COVID реалност" директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. Според него няма нищо случайно. 

Има един проблем, който виждам - момента, в който трябваше да натиснем педала за спиране, подчерта за Bulgaria ON AIR икономистът Георги Ангелов и допълни: "Ако Европа и Америка бяха спрели полетите към Азия, вероятно въобще нямаше да дойде този вирус или щеше да се забави с половин година и щяхме да имаме лекарство. Стопирахме цялата икономика заради грешката, че не спряхме авиокомпаниите. Колкото по-късно реагираш, толкова е по-скъпо."

По думите на пулмолога д-р Александър Симидчиев, е имало немалко предупреждения, под формата на филми, както и от самия Бил Гейтс.  

"Проблемът на нашето общество е, че трудно се учим от грешките си", допълни той пред Златимир Йочев.

"Като общество трябваше да разбереш, че проблемът не е в собственото ни оцеляване, а в общественото оцеляване. Трябваше много повече да действаме като общност, а не като индивиди. За съжаление продължаваме с рефлекса на индивидуализма", обясни д-р Симидчиев. 

Продукцията се осъществява с генералното партньорство на строително-инвестиционна компания Idea Buildings и специалното съдействие на Neterra.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
"Като общество трябваше да разбереш, че проблемът не е в собственото ни оцеляване, а в общественото оцеляване. Трябваше много повече да действаме като общност, а не като индивиди. За съжаление продължаваме с рефлекса на индивидуализма" - Много вярно д-р Симидчиев. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Много планове имат, но все неработещи се оказват. Сигнализирай за неуместен коментар