Иран отсече: В Белия Дом има беззаконна банда начело с хулиган

Тръмп подписа заповед за блокиране на финансовите активи на служителите на МНС

12.06.2020 | 16:20 Редактор: Искра Ангелова
Иран отсече: В Белия Дом има беззаконна банда начело с хулиган

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф разкритикува решението на САЩ за налагане на санкции на съдиите от Международния наказателен съд (МНС, седалище в Хага). Според ръководителя на иранското външно министерство МНС е бил в епицентъра на шантажа от "беззаконна банда, представяща се за дипломати", предава EA Daily.

"Международният наказателен съд в момента е изнудван от беззаконна банда, представяща се за дипломати", написа Зариф на своята страница в Twitter, съобщава Tehran Times.

"Какво още е необходимо на международната общност, за да се събуди и да разбере какви са последствията от умиротворяването на един хулиган? И кого още трябва да започнат да тероризират САЩ, преди умиротворяващите (хулигана) да разберат, че те може да са следващите?" – зададе риторически въпрос външният министър на Ислямската република, информира "Фокус".

Преди това държавният секретар Майк Помпео, министърът на отбраната Марк Еспър и генералният прокурор на САЩ Уилям Бар, след заповеди на президента Доналд Тръмп, обявиха в четвъртък, 11 юни, че Вашингтон ще установи ограничителни мерки срещу членовете на МНС за разследване на предполагаеми военни престъпления на САЩ в Афганистан.

Тръмп подписа заповед за блокиране на финансовите активи на служителите на МНС и забрана за влизане в САЩ.

"Действията на МНС нарушават правата на американския народ и заплашват да нарушат нашия национален суверенитет. МНС е създаден, за да гарантира отговорността за военни престъпления, но на практика това беше безотчетна и неефективна международна бюрокрация, която тормози и заплашва гражданите на САЩ", се казва в изявлението на Белия дом.

Администрацията обяви проведените от Съда разследвания за "политически мотивирани". Освен това Белият дом се оплака от корупция на най-високите нива в МНС.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар, коментирайки подписаното постановление, заяви влиянието на Русия върху МНС. 

"Съединените щати никога не са се съгласявали с юрисдикцията на МНС; освен това ние сме обезпокоени, че чужди сили, като Русия, влияят на МНС в свой интерес", каза той пред репортери.

Майк Помпео нарече международния съд в Хага "неефективен и корумпиран". "Няма да оставим това така, защото нашият народ е заплашен от кенгуру съд (английски израз за пародия на правосъдието)", заяви ръководителят на американската дипломация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абе Тръмп може да е всякакъв, ама войни не започва, а даже само изтегля войници. Те затова и толкова не го долюбват техните си лобита. Иран щеше да се види в чудо, ако беше Хилари Клинтън, а не той президент. Сигнализирай за неуместен коментар