Ковид-19 роди нова златна треска в САЩ

Възобновяването на стандартните маршрути на златото може да отнеме месеци

12.06.2020 | 11:30 Редактор: Юлия Христова
Ковид-19 роди нова златна треска в САЩ

Ню Йорк посреща златна треска, след като пандемията хвърли в безпорядък пазарите на скъпоценни метали и предизвика надпревара сред трейдърите, стремящи се да намалят загубите, пише The Wall Street Journal.  

В одобрените от борсата COMEX трезори лежи злато в обем от рекордните 29.7 млн. тройунции. Почти три четвърти от това злато, тежащо колкото девет напълно заредени самолети Boeing 737-700, е пристигнало през последните три месеца, съобщава bloombertv.bg.  

Натрупването на запаси се случи през март и началото на април, причинено от опасения за срив в обичайните вериги за доставка на злато. Това обърна нормалния път на кюлчета от запад на изток, преначертавайки картата на международния пазар на злато.  

Може да отнеме месеци за възобновяването на стандартните маршрути на златото, тъй като търсенето е ограничено до два основни купувача на кюлчета - Китай и Индия.  

"Златото е достигнало до Америка от цял свят“, казва Алън Фин, директор в Malca-Amit, компания, която транспортира злато.  

Логистичните фирми като Malca-Amit работят денонощно, за да успяват навреме, а понякога избират и да наемат частни самолети за превоз на кюлчета. Това, което затрудни работата им през последните месеци е това, че летяха малко търговски самолети - предпочитаното превозно средство за транспортиране на злато. 

В разгара на кризата с вируса в Ню Йорк, самолетите, които излитаха, често предпочитаха да пренасят медицинско оборудване, вместо злато.  

Надпреварата за снабдяване със злато в Ню Йорк произтича отчасти от търсенето на благородния метал от страна на американските инвеститори, които го считат за сигурен актив убежище. Цената на златото нарасна с около 15% през тази година. 

Инвеститорите, банките и минните компании използват борсата Comex за покупка и продажба на златни фючърси, докато Великобритания е основното място за закупуване на физически кюлчета. Разликата в цените на двата пазара обикновено е в рамките на няколко долара за тройунция. Трейдърите знаят, че банките могат да доставят злато от Европа до Ню Йорк, ако има голямо разминаване в цените.  

Ограниченията за движение заплашиха да спрат този самокоригиращ се механизъм, като в началото на април премията за нюйоркските фючърси спрямо лондонската спот цена се покачи до над 70 долара за унция. Това доведе до загуби за банките, които доминират на пазара и които обикновено притежават физическо злато във Великобритания и го хеджират, като продават фючърси на Comex.  

За да овладеят загубите, банките почти веднага започнаха да прехвърлят стотици тонове злато в Ню Йорк. Поставяйки кюлчета в трезорите на Comex, те бяха готови да доставят злато срещу фючърси, които бяха продали на клиенти, затваряйки късата си позиция.  

Това, което допълнително усложнява задачата по изпращането на злато през Атлантическия океан по време на пандемия е, че Лондон и Ню Йорк имат различни изисквания за размерите на златните кюлчета. Така че вместо да транспортират златото директно до трезорите на Comex, търговците го изпращат първо до рафинерии за злато в Швейцария или другаде. Там те се преработват до тегло от 100 унции или един килограм всеки, което ги прави допустими за продажба на борсата. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Давайте и ние да изкупуваме златото от заложните къщи и да трупаме синджирчета! Сигнализирай за неуместен коментар