Walmart няма да продава козметика на тъмнокожи зад заключени витрини

Решението на компанията идва след критики относно разпространената практика

12.06.2020 | 06:00 Редактор: Наталия Тотева
Walmart няма да продава козметика на тъмнокожи зад заключени витрини

Американският търговец на дребно Walmart вече няма да предлага продукти за лична хигиена на чернокожи зад заключени витрини. 

Веригата супермаркети обяви решението си, след като практиката предизвика полемика в телевизионен репортаж и в Интернет. Очевидно тя предполага, че чернокожите имат по-голяма склонност към кражби.

"Взехме решение да спрем да съхраняваме продукти за грижа и за коса в заключени витрини", казва компанията в изявление по имейл.

Целта на практиката е била възпиране на кражбите на продукти, електроника, автомобилни части и продукти, козметика и други продукти за лична хигиена.

Критиката към търговеца на дребно се случва в момент, в който мащабни протести срещу расова дискриминация разтърсиха САЩ след убийството на Джордж Флойд.

Walmart промени политиката си, след като CBS News съобщи на 8 юни, че клиент на Walmart се е оплакал от дискриминация срещу чернокожите, след като е посетил магазин в град Денвър.

"Ние сме чувствителни към този въпрос и разбираме притесненията на нашите клиенти и членове на общността", казва компанията в изявление, цитирано от USA Today. 

Не за първи път Walmart е критикувана по този повод, пише Investor.bg. Тъмнокожа жена вече осъди Walmart в Калифорния през 2018 г. за подобна практика при продажба на продукти за хигиена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК