Ковид-19 може да е върлувал в Китай още през август

СЗО обяви, че хората без симптоми рядко заразяват други

09.06.2020 | 13:44 Редактор: Ивет Арабова

Ново изследване показва, че коронавирусът може да се е разпространявал в Китай поне от август 2019 г. Харвардското медицинско училище е проучило сателитни изображения на болнични пътувания и данни от търсачки. Първият официален случай е отчетен през декември.

На този фон Световната здравна организация предупреди, че ситуацията с коронавируса се влошава в глобален план. Регистриран е и рекорден брой заразени за ден в света, общият брой надмина 7,2 млн. души, жертвите са над 400 000.

"Въпреки че ситуацията в Европа се подобрява, в световен мащаб се влошава. Така че има още много работа, която трябва да бъде свършена - да се спре пандемията, да се ограничи разпространението и да се спасят животи. Имаме още много работа. Нека празнуваме успеха, който сме постигнали, но нека се фокусираме върху оставащата ни работа, защото за съжаление, това съвсем не е приключило”, отбеляза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус 

На 7 юни в света е имало над 130 000 заразени - най-много за един ден досега. Основно случаите са в Северна и Латинска Америка, както и Азия. Бразилия продължава да е огнище. В предишните девет дни новите случаи са били над 100 000. От Здравната организация обявиха още, че вероятно заразените хора, които нямат симптоми, рядко предават болестта. 

"От данните, които имаме, изглежда наистина рядко асимптоматичен да предаде болестта на друг човек. Тези хора рядко заразяват контактните си. Последните изследвания сочат, че човек става заразен 2-3 дни преди да развие симптоми, а в 40 на сто от случаите вирусът се предава, когато няма симптоми", обясни Мария Ван Керкхов от СЗО.

От Имперския колеж в Лондон изчислиха, че ограничителните мерки и карантината са спасили живота на повече от 3 милиона души в Европа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Qilai Shen

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Жоро
преди 3 години
А в Бъшгария до следващият август! Сигнализирай за неуместен коментар