Клип с домашно насилие над българка в Кипър скандализира обществото

Кучето се опитва да я защити, но и мъжът започнал да рита и него

08.06.2020 | 19:15 Редактор: Ивет Арабова

Домашно насилие над българка в Кипър предизвика масово възмущение в социалните мрежи. Видеоклип, показващ насилието, беше качен в интернет. Жената е със сериозни наранявания, а насилникът е избягал и се издирва от полицията.

Жестокият побой над 28-годишната българка скандализира кипърското общество. Сънародничката ни е обект на домашно насилие от страна своя партньор. Жената е бита и ритана от мъжа си на балкона на апартамента им в град Пафос. Кучето на двойката се опитва да защити жената, но и то става обект на насилие. 

Побоят се разиграва пред очите на смаяните им съседи, които правят видеоклип и го публикуват в социалните мрежи. За часове той предизвиква вълна от масово възмущение. Съседите подават сигнал до полицията и спешна помощ. Когато пристигат униформените обаче, насилникът го няма. Издадена е заповед за ареста му, той се издирва. 

28-годишната жена е отведена в болница със сериозни наранявания. Тя се оплакала, че 27-годишният ѝ партньор я е биел от рано сутринта заради лични спорове. Организации за защита на животните също се намесват и отвеждат кучето. Основателят и председател на Партия за животните в Кипър Кириакус Кириаку разказва, че случаят е изключително възмутителен. 

"Домашното насилие не съществува само в Кипър, навсякъде по света го има, но за нас това е нещо много шокиращо - да видим как този мъж рита и блъска кучето и жена си. Подобни случаи не са рядкост", казва Кириаку. 

Жената вече е изписана от болницата и е настанена на сигурно и безопасно място, докато полицията открие насилника. Според психолози реакцията в Кипър е много по-бърза отколкото в България и обществото изразява по-голяма подкрепа към жертвите. 

"Не можем да мислим за пандемията като причина, тя е просто повод за отключване на повече инциденти на домашно насилие. Kогато извършител на домашно насилие посегне към домашен любимец, това е знак, че ще последват по-драстични неща, че ще стане жертва и партньорът", oбяснява психологът и психотерапевт в "Анимус" Катя Кръстанова.

Психолозите са категорични, че в повечето случаи не става въпрос за еднократен акт на насилие. В България от средата на април в периода на извънредното положение се наблюдава ръст на случаите на домашно насилие. А след облекчаването на мерките са се увеличили и случаите на консултации в центровете.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК