Санчес и Конте искат от Фон дер Лайен отваряне на границите

Те написаха писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

06.06.2020 | 21:23 Редактор: Ивет Арабова
Санчес и Конте искат от Фон дер Лайен отваряне на границите

Премиерите на Италия и Испания – двете държави-членки на Европейския съюз, които пострадаха най-много от пандемията от коронавируса, изпратиха съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане границите им да бъдат отворени, предаде МИА.

“Не искаме никакви отстъпки, всичко трябва да е съобразено с обстановката в двете страни, но е необходимо да се разсее възприятието у хората, че все още има “заразени” страни. Важно е да се покаже, че е възможно да се пътува безопасно както в Италия, така и в Испания”, пишат Джузепе Конте и Педро Санчес в писмото си до председателя на ЕК.

Отварянето на вътрешните граници в рамките на ЕС трябва да се извършва координирано, да се избягва дискриминация, и да е основано на една обща, прозрачна и ясна епидемиологична обстановка с ясни критерии в нея, настояват още двамата премиери, предава БГНЕС.

Еврокомисарят по вътрешните работи Джава Джонсън съобщи, че границите в рамките на ЕС ще бъдат отворени до края на юни, въпреки че множеството страни ги отварят самостоятелно още на 15 юни.

Германия ще отвори границите си с Италия в следващите дни, а и до десет дни Швейцария ще отвори своите граници. 

Снимка: Bloomberg/Milan Jaros

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК