Бурните протести в САЩ обхванаха половин Европа

Джордж Флойд ще бъде погребан на 8 юни

03.06.2020 | 06:55 Редактор: Тодор Петров

Марш в памет на Джордж Флойд се състоя в Хюстън, щата Тексас. Събитието беше организирано от местни рапъри и приятели на Флойд. Според медиите събралите се да почетат паметта му са били около 25 хиляди души. 

Афроамериканецът ще бъде погребан следващата седмица в родния си град. Погребението е насрочено за осми юни. Траурни церемонии са планирани още в Минеаполис и Редфорд. 

В същото време протестите и вандалските прояви в повече от 40 американски града продължават, въпреки мерките на властите и въведения полицейски час. В Орландо около 2 хиляди души се събраха на мирен митинг и се отправиха към кметството. Стотици се събраха и пред мемориала на Линкълн във Вашингтон. 

Някои от хората носиха плакати с искане за справедливост и край на полицейското насилие. След трагичния инцидент стана ясно още, че полицията в Минеаполис ще бъде подложена на разследване. Междувременно трима полицаи от български произход са пострадали при безредиците в Съединените щати, които продължават вече седмица. 

Отзвук на протестите има и в други части на света. Пред съд в Париж повече от 20 хиляди граждани се събраха на неразрешена демонстрация срещу полицейското насилие. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Протести има още във Великобритания, Нова Зеландия, Белгия, Холандия, Гърция, Ирландия и Дания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само и тук да няма, че само това ни липсва- вандализъм Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма как да не обхване и Европа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Само тук няма да има протести, защото сме си преклонени глави. А що се отнася до случая, да се забранят подобни хватки, защото може наистина да се стигне до смърт. Друг е въпросът, че арестуваните не считат за нищо полицаите и ги провокират, което не ги оправдава. Все пак не са за да убиват. Сигнализирай за неуместен коментар