Венецуела и Никарагуа предложиха убежище на Сноудън (видео)

Остават въпросите дали бившият разузнавач ще приеме поканите и как ще стигне до Южна Америка.

06.07.2013 | 15:00
Венецуела и Никарагуа предложиха убежище на Сноудън (видео)

Бягството на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън може все пак да се увенчае с успех. След като многобройни правителства отхвърлиха исканията за политическо убежище, сега малко изненадващо помощ идва от Латинска Америка. Левите правителства на Венецуела и Никарагуа предложиха почти едновременно в петък да приемат 30-годишния американец, който разобличи практиките за тотален шпионаж на американското общество от страна на NSA и затова бе обвинен в държавна измяна в страната си. Всички опити да емигрира в сигурна страна до този момент бяха неуспешни, припомня Reuters.

"Той е един млад мъж, който е казал истината“, заяви президентът на Венецуела Никола Мадуро. „Като държавен и правителствен ръководител на Боливарска република Венецуела  реших да предложа на младия американец Едуард Сноудън хуманитарно убежище", заяви социалистът в петък в телевизионно обръщение по канала Telesur TV. "Той може да дойде в родината на Боливар и Чавес и да живее освободен от империалистическото преследване на Северна Америка". САЩ просто ще продължава да шпионират света, каза още Мадуро. Това обаче правело от американеца герой за правата на човека.

В Никарагуа президентът Даниел Ортега заяви, че е получила искането за убежище от Сноудън. Такова би могло да бъде предоставено, ако обстоятелствата позволят това. Но все пак Ортега не разкрива категорични подробности.
„Ние сме отворена страна и зачитаме правото на убежище", заяви в петък пред привърженици в столицата Манагуа Ортега. „Ако обстоятелствата позволяват, ние ще се радваме да посрещнем Сноудън и му предоставим убежище тук, в Никарагуа".

Същевременно Ортега потвърди, че Сноудън е подал молба за убежище в Никарагуа. Съобщението е получено в посолството на страната в Москва и ще бъде разгледано там. "В момента имаме суверенното право да помогнем на човек, който е изобличил как САЩ шпионират целия свят, и най-вече и европейските си съюзници, и чувства угризения за това", каза Ортега.

Засега не е как Сноудън ще реагира на новите оферти от Венецуела и Никарагуа и как може да стигне до там. От Русия напоследък идват признаци на нетърпение. Москва посочи ясно, че продължаващата криза може да влоши отношенията със САЩ. Вашингтон също засега не коментира офертата от Венецуела.

Никарагуа и Венецуела са приятелски държави, водени от леви правителства, които са по-критично настроени към САЩ. Никарагуа, разположена на север от Коста Рика, е една от най-бедните страни в региона, и се ползва от финансовата подкрепа на Венецуела. Южноамериканската страна е богата на петрол и затова е от голямо значение за глобалната икономика.

От две седмици насам 30-годишният Сноудън се намира в транзитната зала на московското летище "Шереметиево", където пристигна от Хонконг. До момента той е отправил молба за политическо убежище до близо 30 държави, сред които и Венецуела и Никарагуа. Повечето страни му отказаха. Ако се върне в САЩ, бившият служител на ЦРУ ще бъде изправен пред съда за огласяване на държавна тайна и кражба на документи. Вашингтон настоява Сноудън да бъде екстрадиран в родината си, но Москва отказа.

По-рано тази седмица случаят „Сноудън“ доведе до сериозна криза между Боливия и няколко страни от ЕС, след като президентският самолет на боливийския президент Ево Моралес направи принудително спиране по пътя си от Москва до Южна Америка във Виена. Причината – имаше подозрение, че Сноуден е на борда.

Боливия обвини Франция, Италия, Испания и Португалия,  че под натиска на САЩ са затворили въздушното си пространство и покани на разговори посланиците им в Па Пас.

В петък испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргало заяви, че правителството му е било информирано за наличието на Сноудън в самолета на боливийския президент.

В интервю за испанската телевизия Маргало заяви: „Казаха ни, че е ясно, че той е на борда". Министърът обаче не уточни от къде е получил тази информация, а добави само, че Испания никога не е затваряла въздушното си пространство за самолета на президента и затова не следва да се извинява.

Още по темата може да прочетете тук.