Израелски полицаи застреляха палестинец аутист

Служителите на реда заподозрели, че Ияд Халак носи оръжие и открили огън, но той бил невъоръжен

01.06.2020 | 21:20 Редактор: Александра Иванова
Израелски полицаи застреляха палестинец аутист

Стотици хора присъстваха на погребението на палестинец аутист, застрелян от израелската полиция. 32-годишният Ияд Халак беше убит в събота в окупирания Източен Ерусалим, на път към училището си за хора със специални нужди.

Израелските полицейски сили заявиха, че служителите на реда заподозрели, че Ияд Халак носи оръжие и открили огън, защото той не изпълнил заповедите им да спре. По-късно е установено, че той е бил невъоръжен. Израелският министър на отбраната Бени Ганц изрази съжаление за стрелбата, съобщава Би Би Си.

"Съжаляваме за инцидента, при който беше застрелян Халак. Разбира се, споделяме мъката на неговото семейство. Сигурен съм, че този въпрос ще бъде бързо разследван и ще бъдат направени изводи", каза той на заседанието на кабинета в неделя.

Г-н Ганц добави, че израелските сили за сигурност ще "положат всички усилия да използват необходимата сила с намерението да намалят жертвите, колкото е възможно повече". Напрежението се повиши през последните седмици, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще продължи да планира анексирането на части от окупирания Западен бряг. Палестинската администрация отговори, че вече не е обвързана от споразумения с Израел и Съединените щати, които подкрепят Израел да запази част от Западния бряг - включително тези, свързани със сигурността.

Ияд Халак ходел всеки ден от дома си в Йерусалимския район Вади ал Йоз до Стария град, за да отиде до центъра Елвин Ел Кудс, който предоставя услуги за деца и възрастни с увреждания.

Братовчедът на г-н Халак д-р Хатем Авиви каза, че той е имал проблеми с комуникацията с хората.

"Той не знаеше какво е полицейски служител. Видял е непознат и е избягал. А след това са го застреляли", каза докторът пред израелския вестник "Хаарец". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК