Почина световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо

Новината беше разпространена от сътрудниците му

31.05.2020 | 22:27 Редактор: Искра Ангелова
Почина световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо

Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк. Новината беше разпространена от сътрудниците му.

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше", написаха те в социалните мрежи.

Христо Владимиров Явашев е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. 

Една от най-скорошните творби на Кристо бе "Плаващите мостове" в Италия. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. 

Тази година Кристо планираше нов проект в Париж. Роденият в България артист щеше да опакова Триумфалната арка във френската столица. 

Съгласно волята на Кристо работата му да остане жива и след смъртта му, проектът ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година. Забавянето се налага заради пандемията от коронавирус.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
С доста омраза говореше за България Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Бог да го прости! Приеман или не, той е извървял своят път по най-добрият начин за него! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ
преди 3 години