fallback

Масови в протести с Египет срещу президента-ислямист

Младежкото движение „Тамород“ съобщиха, че са събрали над 22 милиона подписа в петиция, искаща оставката на държавния глава.

30.06.2013 | 11:08

Масови протести в Египет са подготвени от опозицията за днешния 30-ти юни с настояване за оставка на президента-излямист Мохамед Мурси.

Снощи хиляди демонстранти изпълниха площад „Тахрир“ в египетската столица Кайро с искането за оставка на президента. Днес там се навършва една година от идването му на власт след революцията, свалила режима на Хосни Мубарак. Очаква се обстановката да остане напрегната.

 От петък досега при сблъсъци между противници и поддръжници на правителството загинаха най-малко трима души, включително американски студент, а над 200 бяха ранени.

Вашингтон предупреди гражданите си да не пътуват в Египет, а Франция и Великобритания призоваха своето население да не излизат и да не се събират в големи групи.

Опозицията обвинява президента, че управлява единствено в полза на движението "Мюсюлмански братя", от което той произлиза, и че иска да възпроизведе авторитарна система.

Вчера от младежкото движение „Тамород“ съобщиха, че са събрали над 22 милиона подписа в петиция, искаща оставката на президента и провеждането на нови избори. При население от над 80 милиона египтяни излиза, че съобщеното число е по-високо от броя на гласувалите за Мурси – малко над 13 милиона души.

Поддръжниците на президента обявиха, че петицията няма конституционна стойност и че само на избори може да се реши дали президентът ще се задържи на поста или ще го напусне. Наскоро държавният глава заяви, че възнамерява да остане на поста до изтичането на мандата си през юни 2016 г.

fallback
Още от Свят
fallback