Общонационална стачка в Португалия срещу икономиите

Организаторите смятат, че икономическият спад и рекордната безработица са следствие от прилаганите съкращения на разходи и увеличенията на данъците.

27.06.2013 | 12:49
Общонационална стачка в Португалия срещу икономиите

Двата водещи синдиката в Португалия организират общонационална стачка днес срещу провежданите мерки за икономии. Очаква се стачните действия да засегнат обществения транспорт и липса на широк отзив в частния сектор. Не се предвиждат конфронтации с полицията, както и негативни последствия за управляващите.

Стачката се провежда с искания за повече работни места, по-добри заплати и работнически права. Организаторите смятат, че икономическият спад и рекордната безработица са следствие от прилаганите съкращения на разходи и увеличенията на данъците.

Безработицата сред младите в Португалия достигна рекордните 42%. „Трябва да спрем да мислим, че бъдещето ни е мрачно, да не спираме да вярваме, да се борим и да искаме. Бъдещето не е розово, но ще сме тук, за да се уверим, че ще се подобри“, казват някои от стачкуващите.

Нуждаем от ново правителство, защото това е практически мъртво – последен удар по младежта в страната“, казаха недоволните. Премиерът Педру Пасош Коельо наложи драстични икономии, за да може страната да си върне достъпа до финансовите пазари след заема от 2011 г. и да види ново покачване на доходността на своите облигации през този месец.

Аргументът за саможертвите беше, че с мерките страната ще възобнови финансирането си чрез облигации и до средата на 2014 г. ще успее да се измъкне от спасителната програма на стойност 78 млрд. Евро.

Лисабон трябваше да намали публичния си дефицит до 5,5% от БВП през тази година от миналогодишните 6,4%, а до 2015 г. трябва да достигне 2,5%. Правителството вече показа, че е по-склонно да занижи заложените в програмата цели, отколкото да се откаже напълно от икономиите.

Въпреки рекордно ниското ниво на одобрение сред обществото, управляващата коалиция има удобно мнозинство в парламента и е имунизирана срещу призивите на опозицията да се откаже от властта.