fallback

Едуард Сноудън не се е качил в самолета за Куба

Очакванията бяха, че той ще замине за Хавана, а оттам за Еквадор, където поиска политическо убежище.

24.06.2013 | 15:31

Едуард Сноудън (29) не се е качил в самолета за Хавана от транзитната зона на летище „Шерметиево“ в Москва, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Dnes.bg. Източник от силовите структури на руската столица каза, че Сноудън не се е качил в самолета, съобщи Интерфакс, а според стюардеса в самолета мястото на бившия служител на ЦРУ е заето от друг пътник, цитирана от Reuters.

Очакванията бяха, че той ще замине за Куба, а оттам за Еквадор, където поиска политическо убежище. Междувременно от външното министерство на Еквадор официално обявиха, че до края на деня ще дадат становището си по въпроса. Ако администрацията на президента Рафаел Кореа даде убежище на Сноудън, това би влошило отношенията им със САЩ, подобно на случая с Джулиан Асанж.

Сноудън пристигна в Москва, след като Хонконг не удовлетвори искането на САЩ за неговото екстрадиране. Той беше обвинен в кражба на правителствена собственост, неразрешено разпространяване на информация за националната сигурност и умишлено предаване на секретна разузнавателна информация на неупълномощени лица.

fallback
Още от Свят
fallback