Бедните страни пред непосилен избор - работа или повече заразени

Най-големите развиващи се страни в света следват стъпките на САЩ и Европа за облекчаване на ограниченията

26.05.2020 | 16:50 Редактор: Юлия Христова
Бедните страни пред непосилен избор - работа или повече заразени

Автомобилните заводи подновяват дейността си в Бразилия и Мексико. Влаковете тръгват в голяма част от Индия. Миньорските компании започват повторно работа в Перу. 

Най-големите развиващи се страни в света следват стъпките на САЩ и Европа за облекчаване на ограниченията, целящи забавяне на пандемията от коронавирус, пише The Wall Street Journal.  

Има обаче съществена разлика: по-бедните страни започват да отварят икономиките си, докато броят на заразените и смъртните случаи растат, вместо да се забавят, пише bloombergtv.bg. 

Здравните експерти предупреждават, че това води до риск от експлозивно увеличение на заболеваемостта и смъртността в претъпкани бедни квартали в развиващия се свят.  

"Броят на смъртните случаи в Бразилия и останалата част от Южна Америка може далеч да надхвърли това, което виждаме в САЩ“, казва Питър Хотес, декан на Националното училище по тропическа медицина към Медицинския колеж "Бейлор“. 

Ежедневният брой на смъртните случаи вече нараства в развиващия се свят и в отделни моменти дори се конкурира с някои от най-лошите дни на пандемията в Европа. Бразилия и САЩ са единствените държави, в които над 1000 души ежедневно умират от пандемията. Мексико в момента е на трето място по брой на ежедневните смъртни случаи след САЩ и Бразилия, последвана от Великобритания.  

Когато сцените с препълнените болници в Италия в края на март обиколиха целия свят, стреснатите правителства в по-бедните страни започнаха да се притесняват за собствените си лошо подготвени болници и въведоха мерки за престой у дома и други стъпки за забавяне разпространението на новия коронавирус.  

Стъпките, които в много страни бяха предприети на по-ранен етап, отколкото в Европа или САЩ, позволиха на някои правителства да увеличат капацитета си за лечение на болните и тестването за вируса, като така забавиха разпространението на силно заразния патоген. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК