Екстремни климатични условия и социална дистанция - невъзможна комбинация

Много хора бяха принудени да нарушат правилата, за да се спасят от природните явления

01.06.2020 | 23:00 Редактор: Ивет Арабова
Екстремни климатични условия и социална дистанция - невъзможна комбинация

Хиляди хора по света се оказаха принудени да нарушат социалната дистанция заради екстремните метеорологични условия в страните, в които живеят, обявиха от Червения кръст и други хуманитарни агенции. 

"Социалното дистанциране вече не е възможно, когато някои хора вече са разселени в евакуационни центрове", обясни пред Би Би Си координаторът на спешните операции на Червения кръст в Източна Африка Маршал Макавуре. "При такива обстоятелства те са принудени да нарушават правилата, свързани с епидемията", добави той.

Индия

38-годишният фермер Субрат Кумар Падихари от индийския щат Одиша е притеснен. Страната беше ударена от циклона "Амфан", който взе жертви и причини сериозни щети. Субрат се тревожи, че може да се наложи да се евакуира от селото си, ако властите наредят.

"Страхувам се да не ни отведат в училища, които са пригодени в убежища за коронавируса. В нашето село няма много такива центрове, така че вероятно ще делим пространство с потенциално заразени хора, което е опасно", споделя фермерът.

Уганда

Районът Касесе, който се намира в Западна Уганда, е един от най-сериозно пострадалите при скорошните наводнения в страната. 23-годишната Джоселин Кабудо е бременна в шестия месец. Тя е била принудена да потърси подслон заедно с двете си деца в едно от училищата, които са трансформирани като лагери.

В подслона има близо 200 човека, а Джоселин няма друг вариант и остава там, въпреки че попада в рисковата група, тъй като е бременна. "Сега всички сме уязвими. Не мога да спазвам дистанция от хората, тъй като пространството е ограничено. Притеснявам се, че мога да се заразя. Тревожа се както за двете си деца, така и за нероденото си бебе", разказа Джоселин пред Би Би Си.

В нощта на 7 май селото, в което тя живее, било залято от огромно наводнение. "Грабнах децата си и побегнахме. Нямах време да взема нищо друго. Всичко, което имахме, беше пометено", спомня си жената. Нейният съпруг работи в друг район и в момента не може да пътува заради ограниченията, свързани с Ковид-19. 

Според данни на университета "Джонс Хопкинс" над 82 000 са потвърдените случаи на коронавирус в Африка, а загиналите са повече от 2 700. Сред засегнатите от наводненията страни в Източна Африка Сомалия има най-висока смъртност, следвана от Кения и Танзания.

Fiji

Тихоокеанските острови

Тропическият циклон "Харолд" удари тихоокеанските островни страни преди повече от месец. Някои от засегнатите държави трябваше да премахнат част от ограниченията, свързани с коронавируса, за да позволят на хората да намерят убежище в центровете за евакуация. Според данни да UNICEF 92 000 души във Вануату са били засегнати от циклона, а държава се счита за най-пострадалата при природното явление.

Във Фиджи работят около 10 центъра за евакуация, а възстановяването в страната ще отнеме доста време. "Достъпът до вода все още е предизвикателство, тъй като циклонът е унищожил инфраструктурите", каза директорът на Съвета за социални услуги във Фиджи Вани Коканасига.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК