Пандемията задълбочава хуманитарната криза в Африка

Според СЗО до 190 000 души биха могли да починат заради коронавируса

24.05.2020 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията задълбочава хуманитарната криза в Африка

Световната здравна организация (СЗО) регистрира 91 598 коронавирусни инфекции в Африка тази сряда. Това са само част от инфекциите, които в момента се отчитат в останалия свят, например в САЩ или в Русия. 

Страхът от неконтролируема пандемия в Африка с нейните 1,3 милиарда души население е голям. Там никой не знае точно каква е ситуацията с веригите на предаване на инфекцията.

Към началото на май в рамките на континента са направени 868 227 теста, като на един милион души се падат по 685 теста, пише Die Zeit

По данни на СЗО през първата половина на годината до 190 000 души в Африка биха могли да починат заради пандемията, ако разпространението ѝ не се овладее по някакъв начин. Страна, която реагира рано на пандемията, е Република Южна Африка. 

Здравните власти в страната имат предишен опит с кампании срещу туберкулоза и ХИВ. Никъде не се правят повече тестове за Ковид-19– 30% от всички тестове в Африка се правят там. Континентът е зависим от това как страната ще премине през пандемията - Южна Африка е политическа и икономическа сила.

Либерия, където вирусът Ебола се разпространи през 2014 г., също успя да натрупа опит с потенциално смъртоносна епидемия. 

В Южна Африка се критикува липсата на прозрачност относно контрола на инфекциите, пише BloombergTV.bg.

Дебатът на местната власт се развива на фона на нарастваща продоволствена криза на населението. 

Правителството разпределя хранителни пакети, но броят на хората в нужда е твърде голям и понякога се злоупотребява с доставките за политически цели. Недостигът в доставките се попълва от гражданското общество в цялата страна.

Съпричастността и ангажираността са качества, които в момента са на дневен ред в Южна Африка. Това е една добра новина в условията на настоящата криза.

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Естествено. Колкото си по-беден, толкова повече подобни бедствия, кризи, пандемии ти се отразяват. Сигнализирай за неуместен коментар