Ковид-19 ще заличи много професии в САЩ

Работа ще има основно за шофьори, доставчици и чистачи

22.05.2020 | 12:36 Редактор: Александра Иванова
Ковид-19 ще заличи много професии в САЩ

САЩ започнаха да премахват ограниченията за бизнеса. Въпреки това обаче още 2,4 млн. американци подадоха заявления за обезщетение при безработица миналата седмица. Така общият брой на безработните достигна 38,6 млн. души за девет седмици. И въпреки че според Министерството на труда голяма част от освободените очакват тяхното безработно положение да бъде временно, сред икономистите нараства опасението, че много от работните места в САЩ ще останат в миналото.

Според Никълъс Блум, икономист от Станфордския университет, 42 на сто от скорошните съкращения ще доведат до трайна загуба на работа. Ако правилата за социално дистанциране се превърнат в нещо обичайно, довеждайки до спад на посетителите в ресторантите, театрите магазините и в самолетите, това ще се отрази и върху пазара на труда, който ще се нуждае от по-малко работници, съобщава New York Times.

Големите компании вече очакват повече от работниците си да продължат да работят дистанционно и казват, че планират да намалят отпечатъка си при недвижимите имоти, което от своя страна ще намали трафика на хора, които захранват близките ресторанти, магазини, салони за красота и други видове бизнес, пише Investor.bg.

Създават се нови работни места, най-вече с ниско заплащане - като шофьори, доставчици и чистачи. В същото време ще изчезнат други работни места.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Кои други работни места ще изчезнат? Сигнализирай за неуместен коментар