По-страшен ли е коронавирусът от Хонконгския грип от 1968 г.?

Преди години политиците реагират спокойно, а цената е висока

23.05.2020 | 09:50 Редактор: Наталия Тотева
По-страшен ли е коронавирусът от Хонконгския грип от 1968 г.?

Запознати ли сте с епидемията от Хонконгски грип през 1968 г.? Жертвите са 1 милион. За разлика от ситуацията днес, политиците тогава реагират много спокойно, а цената е висока. 

Германия

Вирусът A(H3N2) се появява за пръв път в средата на 1968 г. в Хонконг и за 18 месеца се разпространява из целия свят. Точни статистики липсват, но се предполага, че в Западна Германия са починали 40 000 до 50 000 души. И още десетки хиляди в ГДР.

Малцина днес си спомнят за Хонконгския грип, макар да има много прилики между него и новия щам на коронавируса, появил се през последните месеци.

Списание "Шпигел" пише, че Хонконгският грип е бил най-тежкият от всички преживени в следвоенна Германия. Вирусът A(H3N2) e довел до затварянето на някои училища и предприятия през зимата на 1969/70 година, но мярката била взета не превантивно както сега, а като реакция на силно повишения брой зарази в определен завод или учебно заведение. 

Изданието твърди още, че за разлика от сега, политиците по онова време са реагирали "изключително спокойно". При това ситуацията явно е била крайно тревожна в редица европейски държави. В цял свят от този грип умират един милион души, само в САЩ броят на жертвите е близо 50 000.

Франция

Франция също е била силно засегната. Там Хонконгският грип взима 31 000 жертви, пише "Дойче Веле".

"Носеха хората на носилки, а състоянието им беше катастрофално – изглеждаха посивели и умираха от кръвоизливи в белите дробове. Грипът засягаше всички възрастови групи: от 20-годишните до най-възрастните", спомня си френският специалист по инфектология Пиер Деламоника.

Неговите думи бяха публикувани през 2005 г. във френския вестник "Либерасион". От разказа на Патрис Бурделе, специалист по медицинска история от Париж, става ясно и това, че е имало камари от трупове в болниците и в моргите.

В Германия положението също е било катастрофално, леглата в болниците са били крайно недостатъчни. В Западен Берлин са разполагали ковчезите с труповете в оранжериите на квартал Вединг, както и в градинските центрове на Вилмерсдорф. 

В Мюнхен е имало огромен брой заразени медици. 30% от медицинските сестри в града се разболели от Хонконгския грип, поради което нямало достатъчно персонал, който да се грижи за болните.

Политиците са проявили голяма доза безчувственост, а медиите почти не информирали за пандемията, пишат немски издания. Пандемията от Хонконгския грип избухва по време на войната във Виетнам и масовия глад в Западна Африка. Отношението към смъртта е било различно. Политиката е заложила на придобиването на т.нар. стаден имунитет. До пълна карантина и блокада на целия обществен живот така и не се стига.

"Престъпна небрежност" и глобализация

В Германия Хонконгският грип започва да отшумява едва към 1970 г. Голям брой от хората са придобили имунитет. Някои експерти твърдят, че в страната е била проявена престъпна небрежност, струвала живота на десетки хиляди.

Днес здравето е най-важно. С въведените мерки политици и лекари се опитват да забавят разпространението на новия коронавирус, докато бъде открита ваксина срещу него. Има и друга основна разлика между тогава и сега, а именно глобализацията. През 1968 г. разпространението на вируса (H3N2) от Азия до Европа и САЩ е отнело няколко месеца.

Новият коронавирус достигна всички точки на света само за няколко седмици. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК