Афганистанка откърми 20 бебета, осиротели при атентат в Кабул

През 2017 г. Фироза губи своя брат при атака на талибаните

20.05.2020 | 19:55 Редактор: Ивет Арабова

Жена от Афганистан се превърна в посланик на доброто. Фироза Омар откърми 20 бебета, останали сираци след кървава терористична атака в болница в Кабул. 

На 12 май Фироза Омар е вкъщи и кърми своето 14-месечно момче. В същия момент при атентат в болница в Кабул загиват 24 души, сред които родилки и две новородени. Фироза е съкрушена и решава да помогне. 27-годишната майка вярва, че ще бъде най-полезна, ако стане дойка на осиротелите бебета. С подкрепата на своя съпруг тръгва за детската болница "Ататюрк", където са преместени близо сто от оцелелите майки и деца. 

"Когато ги прегръщах, не чувствах, че са бебета на някой друг. Усетих, че храня собственото си дете", споделя Фироза.

Терористите не са пощадили дори бебета, които току-що са отворили очите си. Три жени са убити в родилната зала, а осем в болничните си легла. Терористите насочват оръжията си и към детето на една от вече починалите жени. Новороденото е улучено два пъти, но като по чудо оцелява. 

Фироза споделя, че познава добре болката, която преживявт семействата на жертвите. През 2017 година тя губи 33-годишния си брат при атака на талибаните. Той имал две деца и загива на рождения си ден.

За мнозина Фироза се превръща в герой. Безкористната ѝ постъпка вдъхновява десетки майки да последват примера ѝ. Стремежът на младата майка да помогне не спира до тук. Заедно със свои приятели организират дарителска кампания за набиране на средства за купуване на памперси и адаптирано мляко за бебета, които не могат да бъдат кърмени.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК