Царнаеви планирали атентата за Деня на независимостта-4 юли

Бомбите обаче били готови за празника на Деня на патриота в Бостън.

03.05.2013 | 09:06
Царнаеви планирали атентата за Деня на независимостта-4 юли

Атентаторите от бостънския маратон планирали взривовете за Деня на независимостта на САЩ-4 юли, съобщи NBC News, позовавайки се на запознати с разследването източници. По-малкият брат- Джохар, разказал на следователите, че взривовете били направени по-рано и затова датата била променена. На 15 април в Бостън и целия щат Масачузетс се отбелязва Денят на патриота. На един по-ранен етап Джохар заяви, че останалите взривни устройства е трябвало да бъдат използвани за цели в Ню Йорк.

Разследващите са успели да се сдобият и с ноутбука на Джохар Царнаев. Устройството е било изнесено от негови приятели от университета- студенти от Казахстан и САЩ. В сряда казахстанците Диас Кадърбаев и Азамат Тажаяков са били подведени под отговорност за съучастие при възпрепятстване на правосъдието. Американецът Робел Филипос е обвинен в лъжесвидетелстване.

Братята Тамерлан и Джохар Царнаеви са обвинени в организацията на взривовете в Бостън на 15 април. Тогава загинаха трима души, а над 200 бяха ранени. По-големият брат Тамерлан умира на 19 април от раните си след полицейска престрелка. Ден по-късно по-малкият брат Джохар е задържан от полицията.

Двамата се научили как да направят бомбите от материал със заглавие "Направи бомба в кунхята на мама", публикуван в онлайн списание.

Мотивът им за залагането на взривовете бил протест срещу войните на САЩ в Ирак и Афганистан и "заговора срещу мюсюлманите". Двамата не били част от терористична мрежа и действали сами.