Еврото - най-зле представящата се валута в ситуацията на пандемия

Бъдещето на единната валута в ЕС е поставено под риск

14.05.2020 | 12:40 Редактор: Тодор Петров
Еврото - най-зле представящата се валута в ситуацията на пандемия

Неуспехът на Европейския съюз да се обедини срещу пандемията поставя еврото в ситуация на най-слабо защитената валута по време на пандемията на фона на страхове за разпад на самия Блок, пише в свой анализ Bloomberg.

От средата на март, когато беше пикът на пазарните сътресения, еврото е най-зле представящата се валута сред развитите икономики. Междувременно и икономистите бързо губят оптимизъм за възстановяване.

Неспособността на Европа да изгради дългосрочна съвместна фискална защита срещу икономическия шок от коронавируса силно контрастира на трилионите долари стимули, обявени от правителствата от САЩ до Япония. Въпреки че съмненията относно оставащия живот на европроекта не са нещо ново, този път дори Европейската комисия предупреди, че разногласията между северните и южните страни в региона може да застраши съюза.

"На преден план излиза въпросът за средносрочната и дългосрочната стойност на еврото", смята Джонатан Прайор от Investec’s Treasury Risk Solutions.

Еврото е загубило около 3.5% спрямо долара през тази година до около 1.08 долара.

Не всички обаче очакват еврото да се обезценява. От UBS Global Wealth Management смятат, че единната валута ще се засили и ще завърши годината на ниво от 1,15 долара. Прогнозата се основава на перспективата за по-слаб долар на фона на постепенно възстановяване в глобален мащаб и на опасенията относно нарастващия държавен дълг на САЩ.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И ние точно в тази ситуация се натискаме като луди за Еврозоната. Сигнализирай за неуместен коментар