Пълна карантина за 7 млн. души в Чили след стряскащ скок на заразените

Блокадата е основно за столицата Сантяго

14.05.2020 | 12:04 Редактор: Наталия Тотева
Пълна карантина за 7 млн. души в Чили след стряскащ скок на заразените

Правителството на Чили нареди задължителна обща карантина за всички 7 млн. жители на Сантяго, след като властите отчетоха скок от 60% на броя заразени само за 24 часа, съобщи АФП.

"Най-тежката мярка, която трябва да обявя, е пълна карантина в Сантяго", местоположението на 80% от потвърдените 34 000 случая в страната", заяви здравният министър Хайме Маналич.

Маналич поясни, че блокада ще бъде наложена и в няколко области, в които по-ранните мерки бяха премахнати. Отчетени са 2260 нови инфекции и 12 жертви за последното денонощие. Съобщението идва след правителствено искане до МВФ за гъвкава кредитна линия в размер на около 23,8 млрд. долара за следващите 2 години.

Блокадата, която влиза в сила в 05:00 часа българско време в събота означава, че хората ще могат да напускат домовете си само по съществени причини като закупуване на храна или лекарства.

Досега в Чили имаше селективна карантинна стратегия за справяне с Ковид-19. Вечерен час бе наложен в Сантяго и други градове, но карантината беше ограничена до райони с висока честота на инфекции, предаде "Монитор".

Чили има и най-големия брой направени тестове за коронавирус в Латинска Америка - 14 000 на ден и около 200 000 общо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Може да са заразени, но да мине нормално и да нямат тежки случаи. Тогава да же е по-добре, че повече хора ще го прекарат. Сигнализирай за неуместен коментар