Атентаторите от Бостън са действали сами, твърдят разследващите (видео)

Следователите са убедени, че двамата братя са били водени от религиозни подбуди.

23.04.2013 | 08:04
Атентаторите от Бостън са действали сами, твърдят разследващите (видео)

Извършителите на атентатите в Бостън са действали сами, се посочва в заключението на компетентните американски власти. Разследващите обаче са убедени, че двамата братя са били водени от религиозни подбуди. Към момента не е установено те да са били свързани с ислямска терористична група.

19-годишният Джохар Царнаев, който е ранен и се намира в болница в Бостън, беше обвинен вчера от американската федерална прокуратура в използване на оръжия за масово унищожение с цел убийство и ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на смърт.

26-годишният Тамерлан Царнаев загина в петък при престрелка с полицията. Братята са чеченци от Южна Русия. Живели в САЩ от дълги години.

Сред доказателствата са записи от камери за наблюдение, на които се вижда как по-младият брат оставя раница на мястото на втората експлозия на Бостънския маратон и използва мобилен телефон. Секунди по-късно на метри оттам избухва първият взрив, който всява паника сред хората наоколо, но Царнаев изглежда спокоен и бързо тръгва нанякъде. Десетина секунди след това на мястото, където той е оставил раницата, избухва вторият взрив.

Вижте още подробности във видео файла.