Тръмп недоволен от Китай, не желае да обсъжда промяна на търговската сделка

Те трябваше да спрат коронавирус в зародиш, заяви американският президент

12.05.2020 | 16:50 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп недоволен от Китай, не желае да обсъжда промяна на търговската сделка

САЩ не са заинтересовани да обсъждат нови условия на всеобхватното двустранно търговско споразумение с Китай. Това заяви американският президент Доналд Тръмп на конференция в Белия Дом, като освен това отбеляза, че е "недоволен от Китай", защото Пекин не е успял да спре вируса в зародиш, предава ТАСС. 

Той бе помолен да коментира информацията, че Пекин моли Вашингтон да промени условията на сделката във връзка с последиците от пандемията от новия коронавирус. 

"Вече подписахме сделка. Аз също чух за това. Те биха искали да преразгледат търговската сделка, за да я направят условията по-добри за себе си. Нека видим дали изпълняват споразумението, което самите те са подписали", заяви държавният глава, съобщава "Фокус".

Той също така добави, че "изобщо не се интересува" от подобни преговори за промяна на условията на сделката. "Не съм доволен от Китай. Те трябваше да спрат коронавируса още в зародиш", каза президентът. 

Той беше помолен да коментира статия в The Wall Street Journal, в която се казва, че американската администрация може да издаде предупреждение за заплаха от кибератаки срещу американски учени от хакери, за които се твърди, че са свързани с китайските власти. Тръмп отбеляза, че САЩ следят съобщенията за китайски хакери.

"Китай използва САЩ в продължение на много години в своя полза", заключи американският лидер. 

Церемонията по подписването на първата фаза от търговската сделка между САЩ и Китай се състоя на 15 януари във Вашингтон. Тръмп и Лю Хе поставиха подписите си върху документа. Китай се съгласи да увеличи покупките на американски продукти със 76,7 милиарда долара през първата година и 123,3 милиарда долара през втората година от споразумението. Не става дума само за селскостопански продукти, но и за други американски стоки.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК