Берлин разкритикува Тръмп за твърденията му, че Ковид-19 е разработен в Китай

Американският президент се опитва да отклони вниманието от собствените си грешки, пишат те

08.05.2020 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова
Берлин разкритикува Тръмп за твърденията му, че Ковид-19 е разработен в Китай

Германското военно министерство и разузнаването БНД неофициално са изразили съмнения за американските твърдения, че пандемията с коронавируса е с произход от лаборатория в Китай, предаде АФП, позовавайки се на германски медии.

Паметна записка, подготвена за военния министър Анегрет Крамп-Каренбауер определя твърденията на САЩ като "пресметнат опит за отвличане на вниманието" от провалите на администрацията във Вашингтон, писа сп. "Шпигел".

Президентът Доналд Тръмп се опитва да "отклони вниманието от собствените си грешки и да насочи гнева на американците срещу Китай", се посочвало в документа, цитиран от "Шпигел".

Говорител на военното министерство отказа да потвърди пред АФП съществуването на такава паметна записка, информира БНР.

Междувременно обществената телевизия Ен Де Ер (NDR) постави под съмнение съществуването на съвместен документ от системата "Пет очи" – разузнавателен съюз на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия", обвиняващ Китай в омаловажаване на обхвата на заразата с Ковид-19.

Ръководители в БНД казали на депутатите в закрито изслушване на парламентарна комисия в Берлин, че техните партньори в "Пет очи“ твърдят, че не знаят за такъв доклад. "Шпигел" посочва, че от БНД поискали от колегите си доказателства в подкрепа на американските твърдения за лабораторния произход на вируса.

Канцлерството, което е принципал на БНД, не отговори веднага на искането за коментар, отбелязва АФП.

Тръмп нарече в сряда пандемията от Ковид-19 "най-тежката атака, извършена срещу нас", като посочи, че е "по-тежка от Пърл Харбър и срещу Световния търговски център". Той каза още, че тя е "можело да бъде спряна в Китай".

Данните в реално време на университета "Джонс Хопкинс" днес показват 2448 смъртни случая в САЩ от коронавируса за последните 24 часа и общо над 1,2 милиона от началота на заразата.

"Шпигел" пише още, че германските власти също са критикували Китай, като цитира "информация на БНД", че Пекин е оказвал натиск върху Световната здравна организация (СЗО) да забави глобалното предупреждение след първоначалния взрив на заразата в Ухан.

"На 21 януари в телефонен разговор китайският президент Си Цзинпин помолил шефа на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус да задържи информация на предаване на вируса от човек на човек и да забави предупреждението за пандемия", посочва седмичното списание.

„Според оценката на БНД китайската информационна политика е коствала 4-6 седмици на битката срещу вируса по света“, пише "Шпигел".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК