Ковид-19 е върлувал в Европа по-рано, отколкото е обявено

Френски лекар обяви, че пациент е бил заразен още в края на декември, а не в края на януари

05.05.2020 | 16:45 Редактор: Александра Иванова
Ковид-19 е върлувал в Европа по-рано, отколкото е обявено

Оказва се, че появата на Ковид-19 в Европа е била по-рано, отколкото сме предполагали. Всъщност първият случай на стария континент се появява само две седмици след първия в света. 

Пациент, лекуван в болница близо до Париж на 27 декември заради съмнения за пневмония, действително е имал коронавирус. Това съобщава ръководителят на спешните центрове в болниците "Ависен" и "Жан-Вердие" д-р Ив Коен. Тампонът, взет по времето когато пациентът е бил болен, е бил тестван наскоро и се е оказал положителен за Ковид-19. Медикът уточнява, че пациентът трябва да е бил заразен между 14 и 22 декември, тъй като коронавирусните симптоми отнемат между 5 и 14 дни, за да се появят, съобщава BBC.

Д-р Коен уточнява, че пациентът е 43-годишен мъж от Бобинѝ, североизточно от Париж. Днес той се е възстановил. Но няма представа къде е хванал вируса, тъй като не е пътувал в чужбина.

"Амируш Хамар беше приет в болница на 27 декември, проявявайки суха кашлица, треска и затруднено дишане - симптоми, които по-късно ще станат известни като основни индикации за коронавирус. Това стана четири дни, преди СЗО да бъде информирана, че в Ухан има случаи на пневмония с неизвестна причина", разказва доктор Коен.

Хамар не е напускал Франция, преди да се разболее. Д-р Коен каза, че докато две от децата на пациента също са се разболели, съпругата му не е проявила никакви симптоми. Но д-р Коен посочва, че съпругата на пациента е работила в супермаркет близо до летището на Шарл де Гол и е можела да влезе в контакт с хора, пристигнали наскоро от Китай. 

Досега първите три случая на коронавирус във Франция, бяха потвърдени на 24 януари. А Световната здравна организация обяви, че не е изненадана от френското съобщение и призова страните да разследват и други ранни подозрителни случаи.

Франция не е единствената страна, в която последващи тестове сочат по-ранни случаи на Ковид-19. Преди две седмици след изследване, проведено в Калифорния, се установи, че първият смъртен случай от коронавирус в щатите от е бил почти месец по-рано, отколкото се смяташе досега.
Пандемията от коронавирус в Китай започва на 1 декември 2019 г., когато в град Ухан е регистриран първият заразен пациент с тази болест в света. Познаването на първия случай е от ключово значение за разбирането как се разпространява вирусът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години