Фон дер Лайен: Определените 7,5 млрд. евро за ваксина ще са само началото

Тя добави, че с времето ще има нужда от повече пари

02.05.2020 | 22:05 Редактор: Ивет Арабова
Фон дер Лайен: Определените 7,5 млрд. евро за ваксина ще са само началото

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че сумата от 7,5 милиарда евро, определена от блока за разработване и производство на ваксина срещу коронавируса, "е само началото". Това стана ясно от интервю, излъчено по Deutsche Welle и цитирано от Bloomberg.  

"Мисля, че с времето ще имаме нужда от повече пари“, каза фон дер Лайен пред Deutsche Welle.  

Европейската комисия ще бъде домакин на виртуална среща на върха на 4 май, на която лидерите ще настояват за набиране на сумата. Световната здравна организация и лидерите на Франция и Германия в четвъртък призоваха да се ускори разработването на ваксина, като подчертаха, че тя трябва да бъде достъпна за всички, без да се показва благосклонност към страната, която я развие първа. "Пандемията може да бъде преодоляна само с ваксина и затова са необходими глобални координирани изследвания", каза фон дер Лайен. 

Германският канцлер Ангела Меркел обеща, че страната ѝ ще допринесе с "отделен“ финансов ресурс, като добави, че все още не иска да разкрива сумата, информира Bloombergtv.bg. 

"Общо 8 милиарда евро са необходими за осигуряване на ваксина, лекарства и адекватна диагностика за "всички хора на земята“, каза тя в седмичния си подкаст. Германия е домакин на донорската конференция в понеделник. Меркел добави, че "общите действия са задължителни. Само съвместни, международни и многостранни действия ще ни позволят да преодолеем пандемията".  

По отношение на финансовата помощ за държавите-членки на ЕС, Фон дер Лайен заяви, че ЕС се нуждае от "голям инструмент за възстановяване“, който да е в допълнение към седемгодишния му бюджет. Този инструмент трябва да бъде подобен на плана “Маршал“, който да може да бъде насочен чрез бюджета. 

"ЕС също трябва да подобри системата си за реагиране при кризи, за да може да купува основни медицински стоки като лични предпазни средства, маски и вентилатори, както и да ги складира и разпространява в държавите членки", добави тя. 

Снимка: Bloomberg/Jason Alden

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК