Доклад: Трябва да сме подготвени за периодични появи на Ковид-19

Пандемията вероятно ще продължи до 2 години

02.05.2020 | 10:15 Редактор: Искра Ангелова
Доклад: Трябва да сме подготвени за периодични появи на Ковид-19

Пандемията на коронавируса вероятно ще продължи до 2 години и няма да бъде контролирана докато поне две трети от световното население да има имунитет, сочи доклад на група от експерти, цитиран от Bloomberg.

Заради способността си да се разпространява от хора, които не изглеждат болни, вирусът може да бъде по-труден за контролиране от грипа, който е причина за повечето пандемии в скорошната история, гласи докладът на Центъра за изследвания и политики в областта на инфекциозните заболявания към Университета на Минесота.

Всъщност хората могат да бъдат най-заразни преди симптомите им да се проявят, допълва текстът, съобщава Investor.bg.

След като блокираха милиарди хора по света в домовете им, за да се сведе до минимум разпространението на коронавируса, правителствата сега предпазливо разхлабват мерките, позволявайки на бизнеса и на обществените места да заработят отново.

Но въпреки това пандемията вероятно ще продължи на вълни, които могат да продължат и след 2022 г., казват авторите на доклада.

Рисковата комуникация на правителствата трябва да включва идеята, че тази пандемия няма да приключи скоро, а хората трябва да са подготвени за потенциални периодични появи на болестта през следващите две години“, допълват те.

Учените бързат да разработят ваксини, които могат да бъдат налични в малки количества още тази година.

Въпреки че големи количества от ваксината срещу пандемията от грип през 2009-2010 г. не са били налични дори след като е достигнат пик в САЩ, проучване оценява, че те са предотвратили само 1,5 млн. случая на заразяване и 500 смъртни случая в страната, посочва още докладът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК