Човечеството има неотложна задача за създаването на широк имунитет, посочи Бил Гейтс

Той посочи, че процесът на развитие на коронавирусна ваксина може да продължи 18 месеца

01.05.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Човечеството има неотложна задача за създаването на широк имунитет, посочи Бил Гейтс

Основателят на Microsoft Corp. милиардерът Бил Гейтс заяви, че за да се завърне светът към начина на живот от преди пандемията от коронавирус, трябва да се намери лекарство с поне 95% ефективност за спиране на инфекцията, което обаче е е малко вероятно да стане в близко бъдеще, или трябва да се разработи ваксина, пише БНР.

"Човечеството никога не е имало по-неотложна задача от създаването на широк имунитет за коронавирус", заяви Гейтс в Туитър и в свой блог пост.

"Реално, ако искаме да се върнем към нормалността, трябва да разработим безопасна и ефективна ваксина. Трябва да направим милиарди дози, трябва да ги разпространим във всяка част на света и трябва всичко това да се случи възможно най-бързо".

Той посочи, че процесът на развитие на коронавирусна ваксина може да продължи 18 месеца, но подчерта, че това ще бъде най-краткият период, в който учените някога са създали ваксина, тъй като досегашният рекорд е пет години.

"Това ще изисква глобални усилия за сътрудничество, каквито светът никога не е виждал. Но знам, че ще го направим. Просто няма алтернатива", каза Гейтс, визирайки необходимостта от създаването на ваксина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК