СЗО похвали Швеция: Това може да е бъдещият модел за нормален живот

В страната няма строги ограничения, правителството разчита на хората

01.05.2020 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

Световната здравна организация похвали примера на Швеция в борбата с коронавируса. В страната няма въведени строги ограничения, а правителството разчита на хората да спазват сами социална изолация. В Швеция заразените са над 21 000, а жертвите - 2 500. 

В страната с 10 милиона население смъртността е по-ниска в сравнение с най-засегнатите европейски държави. В сравнение с Финландия и Норвегия смъртността в Швеция е 12 пъти по-голяма. Въпреки това страната остана вярна на своя модел по време на пандемията. Бизнесът и училищата са отворени. Ресторантите и баровете също, но трябва да се спазва дистанция. Дори отвори ресторант само с една маса. Фризьорски салони, фитнеси и някои киносалони работят. Границите са отворени. 

"Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус. Това, което направиха по различен начин, е, че много разчитаха на своите граждани за самодистанциране и самоконтрол. В този смисъл те осъществяват обществената си политика чрез партньорство с населението си“, обясни експертът вСЗО Марк Райън.

И все пак има ограничения - музеите са затворени, не може да се събират повече от 50 души на едно място, забранени са и посещенията в старческите домове.

"Нашата стратегия има същата цел като в другите държави - да се забави разпространението на заразата и да се предотврати колапс на здравната система, а в същото време да се защитят най-уязвимите - възрастните и тези с тежки заболявания", заяви шведският здравен министър Лена Халенгрен.

Научната общност е разделена по въпроса за създаването на колективен имунитет.

"Повечето експерти в Швеция са съгласни, че някакъв имунитет със сигурност ще имаме, защото повечето тествани хора досега показват наличие на антитела”, коментира главният епидемиолог Андерс Тегнел.

Не на това мнение са близо 2 000 шведски учени, които поискаха строги мерки и посочиха, че няма доказателства за създаване на колективен имунитет.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Mikael Sjoberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК