fallback

Човечеството има неотложна задача за създаването на широк имунитет, посочи Бил Гейтс

Той посочи, че процесът на развитие на коронавирусна ваксина може да продължи 18 месеца

01.05.2020 | 06:00 Автор: Юлия Христова

Основателят на Microsoft Corp. милиардерът Бил Гейтс заяви, че за да се завърне светът към начина на живот от преди пандемията от коронавирус, трябва да се намери лекарство с поне 95% ефективност за спиране на инфекцията, което обаче е е малко вероятно да стане в близко бъдеще, или трябва да се разработи ваксина, пише БНР.

"Човечеството никога не е имало по-неотложна задача от създаването на широк имунитет за коронавирус", заяви Гейтс в Туитър и в свой блог пост.

"Реално, ако искаме да се върнем към нормалността, трябва да разработим безопасна и ефективна ваксина. Трябва да направим милиарди дози, трябва да ги разпространим във всяка част на света и трябва всичко това да се случи възможно най-бързо".

Той посочи, че процесът на развитие на коронавирусна ваксина може да продължи 18 месеца, но подчерта, че това ще бъде най-краткият период, в който учените някога са създали ваксина, тъй като досегашният рекорд е пет години.

"Това ще изисква глобални усилия за сътрудничество, каквито светът никога не е виждал. Но знам, че ще го направим. Просто няма алтернатива", каза Гейтс, визирайки необходимостта от създаването на ваксина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback