Курц се защити: Беше правилно да изострим чувствителността на хората

Новите случаи на заразени в Австрия са под 100 на ден

29.04.2020 | 22:30 Редактор: Ивет Арабова
Курц се защити: Беше правилно да изострим чувствителността на хората

Новите случаи на заразени с коронавирус в Австрия са постоянно под 100 на ден, похвали се канцлерът Себастиан Курц, който попадна във фокуса на скандал заради умишлено всяване на паника. Днес канцлерът защити поведението си.

От протокол от заседание на кризисния щаб в средата на март става ясно, че правителството във Виена съзнателно е насаждало страх, защото австрийците не са приемали предупрежденията за новия коронавирус сериозно. "Надвиснали опасности не се замитат под килима, а се споделят", категоричен е Курц.

"Правилно беше да изострим чувствителността на хората. Резултатите потвърждават, че сме били прави - слава Богу, благодарение на рестрикциите и на гражданите не позволихме у нас да се повтори ситуацията в Италия и се справяме значително по-добре от много други европейски държави", похвали се канцлерът. 

А заместникът му Вернер Коглер от "Зелените", коалиционен партньор на консерваторите на Курц, припомни:" Към онзи момент в Австрия все още не знаехме, че военни конвои карат ковчези от Бергамо на юг, защото в Ломбардия вече нямаше място. Това не са легенди. Това е истината“.

Канцлерът и вицеканцлерът представиха днес подробностите на "втората фаза“ от управлението на кризата - поетапното отваряне на икономиката въз основа на ненарастващ брой ковидинфекции в страната, предава БНР.

"Започваме възстановяването на Австрия след драматични ограничения и загуби. Става дума за три нива - облекчаване на ситуацията за хората и за бизнеса с цел създаване на работни места, и създаване на условия за нови инвестиции“, обясни Коглер, а Курц защити решението на Австрия да сключи двустранни спогодби със съседните си страни за отваряне на туристическия бизнес.

"Целта трябва да бъде да се предпазим от заразата и да ограничим броя на болните, но и да си върнем свободите. А това включва възможността свободно да пътуваме в държави, които гарантират сигурност“, заяви Себастиан Курц.

Снимка: Bloomberg/Stefan Wermuth
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК