Асен Агов за коронавируса: Китай дезинформира Европа и Америка

Не е ясно кога точно и как е започнала заразата в Ухан, заяви той

29.04.2020 | 21:45 Редактор: Наталия Тотева

Преди дни американският президент Доналд Тръмп заяви, че Китай е можел да спре разпространението на новия щам на коронавируса. Той обвини китайското правителство в укриването на информация, свързана с инфекцията Ковид-19. САЩ започнаха разследване на произхода на пандемията и обстоятелствата около него. 

Можем ли да очакваме глобално обезщетение от Китай? Според политика и журналист Асен Агов, това е много трудна задача, макар че Китай трябва да покаже готовност да разреши разследването. 

"Как е започнала пандемията, защото възникват много съмнения. Не е ясно кога точно и как е започнала заразата в Ухан", каза Агов за "Денят ON AIR".

Според него други съмнения са възникнали поради обстоятелството, че числата на починалите са само от болниците, а много хора са починали и в домовете си.

Не можем да изключим обстоятелството, че президентът Тръмп иска да намери виновник за съдбата на американците и на всички хора по света. Неслучайно прекрати временно финансирането на Световната здравна организация, което беше критикувано много от лекарското съсловие и от хора, заети пряко с борбата в пандемията. Въпреки това има основание да се настоява пред Китай не само за компенсация, компенсациите са труден въпрос. Китай започна една кампания на дезинформация в Европа и в Америка, много агресивна, и в Австралия. Това обясни Асен Агов за Bulgaria ON AIR.

Стана ясно, че трима критици на властта в Китай са изчезнали. Чен Мей, Кай Уей и неговата приятелка Танг са в неизвестност от 19 април. По думите на Агов изчезването на дисиденти не се случва за първи път.

Арестувани са и са прибрани без известие за близките много други хора, коментира журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК