Подновяването на движението на хора в ЕС остава трудна задача

Германия издаде предупреждение срещу възобновяването на международните пътувания преди 14 юни

29.04.2020 | 22:15 Редактор: Юлия Христова
Подновяването на движението на хора в ЕС остава трудна задача

Европейските лидери искат да възобновят икономическата активност, която беше засегната от коронавирусната пандемия, но как да се поднови движението на хора остава трудна задача пред тях, пише BBC.

Организации изразиха притеснения относно плановете на Франция да позволи на хората в страната свободно движение с маски от 11 май и напускането на градовете, в които се намират, в параметър от 100 км, пише bloombergtv.bg.

Междувременно Германия издаде предупреждение срещу възобновяването на международните пътувания преди 14 юни. Страната затвори границите си миналия месец, заедно с още няколко европейски държави, в опит да овладее разпространението на коронавируса.

Призивите за ваучерни системи в авиационния сектор 

Правителствата на страните членки на Европейския съюз ще трябва да решат дали да позволят движението на хората както у дома, така и отвъд границите си. Туристическият сектор генерира 10% от БВП на 27-те икономики в блока, а по-рано тази седмица министрите на туризма на страните в ЕС вече предложиха създаването на туристически коридори между държавите членки.

Авиокомпаниите бяха силно засегнати от заземяването на самолетите им, а 12 страни членки на ЕС предложиха промяна в установените правила, които да позволят на превозвачите от авиационния сектор да компенсират пътниците с ваучери, вместо да изплащат суми в брой за отменени полети.

Съседните страни също се опитват да облекчат служителите си. Германия облекчи карантинните мерки за поляците, но Полша все още не е последвала примера ѝ. Стотици бяха протестиращите в полските гранични градове миналата седмица.

Варшава вече обяви, че ще отвори отново хотелите и търговските центрове от 4 май, но правителството не даде сигнал кога смята да премине и към отваряне на границите.

Какво прави Франция?

Решението на Франция да изисква носенето на предпазни маски във влаковете и автобусите последва мерките на Берлин, обявени тази седмица. Френският премиер Едуар Фелипе обяви, че пътуванията в страната няма да са ограничени от 11 май, но Франция ще бъде разделена на червени и зелени зони според степента на разпространение на коронавируса.

В метрото в Париж мерките за социална дистанция остават валидни, а услугите му ще бъдат възобновени до 70-процентен капацитет - в момента то оперира на 30% от капацитета си.

Във Франция все още е валидно изискването гражданите да разпечатват документ, с който да удостоверяват причината да напуснат дома си. Това ще е в сила и след 11 май, ако пътуването е над 100 км, което е позволено “по семейни или професионални причини”.

Отвъд ЕС Сърбия планира да възобнови дейността на обществения транспорт от следващата седмица, но служителите в сектора предупредиха, че няма достатъчно шофьори и превозни средства в столицата Белград, с които да се гарантира спазването на мерките за социална дистанция.

Има ли вече отворени плажове?

Няколко европейски държави се надяват да успеят да отворят плажовете си навреме за предстоящия летен сезон.

Франция вече обяви, че плажове няма да бъдат отваряни поне до юни, а испанският премиер Педро Санчес планира плажовете да отворят в края на юни като част от плана на правителството за завръщане към “новото нормално”, който има четири фази.

Пътуванията между различните части на Испания също ще останат забранени до юни.

В Белгия кметовете на повечето градове се споразумяха да постигнат решение за евентуално разхлабване на мерките до 8-ми май, за да “спасят лятото на белгийците”.

Хърватският министър на туризма Гари Капели призова за “туристически коридори”, които да бъдат създадени между отделни членки на ЕС, а епидемиолозите да решават има ли необходимост от установяване за правила на движение в тях.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК