Страх за бъдещето на застрашени шимпанзета в Нигерия

Популацията им е "изключително ценна и застрашена", твърди Рейчъл Ашегбофе

29.04.2020 | 21:08 Редактор: Наталия Тотева
Страх за бъдещето на застрашени шимпанзета в Нигерия

Природозащитникът и директор на проекта "The South-West/Niger Delta Forest" Рейчъл Ашегбофе споделя притесненията си за бъдещето на някои от най-застрашените шимпанзета в света. След лова и обезлесяването сега те посрещат заплахата от коронавиуруса, пише Би Би Си.

"Необходими са промени, регулации и политики, които ще спрат търговията с дивите животни и особено пазарите за едно месо", твърди Рейчъл. 

С горите, които се унищожават за дърводобив, местообитанията на шимпанзетата бързо изчезват в цяла Африка. Бракониерството също представлява сериозна заплаха - шимпанзета често са ловувани заради части от тялото си или са държани живи и продавани като домашни любимци.

Югозападните гори на Нигерия са особено застрашени, тъй като се обитават от подвид на нигерийското шимпанзе Камерун. Близо 100 шимпанзета живеят в района. Популацията им е "изключително ценна и изключително застрашена" по думите на Рейчъл.

Тя възнамерява да работи с правителството за създаването на зони за опазване, както и да се бори за по-строги закони за опазването на дивата природа. Голяма част от съществуващите закони са създадени преди десетилетия и се нуждаят от промени.

"Страхът за съдбата на шимпанзетата е голям, защото те споделят около 98% от човешката генетика. Много са уязвими от заразяване с болест, която хората имат", коментира тя. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК