Северна Корея плаши САЩ с удар по военните им бази в Япония

Бомбардировачи с ядрено въоръжение, използвани по време на ученията на САЩ и Южна Корея, вбесиха Пхенян.

21.03.2013 | 09:06
Северна Корея плаши САЩ с удар по военните им бази в Япония

Северна Корея заплаши с удар по американски военни бази в Япония и на остров Гуам. Причина за заплахата е използването на ядрено въоръжени бомбардировачи В-52 в съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, което Пхенян определи като „нагла провокация”.

Пентагонът потвърди, че бомбардировачи В-52, излетели от военновъздушната база „Андерсън” на остров Гуам, са участвали в съвместни военни учения с Южна Корея, предаде АФП.

„Не можем да толерираме САЩ да провеждат учения за ядрени удари, посочвайки нас за цел и прокламирайки ги като силни предупредителни послания,” заяви говорител на севернокорейската армия и предупреди, че база „Андерсън” и военноморските бази на основния японски остров Окинава са в обхвата на ракетите на КНДР.

В Северна Корея е била обявена въздушна тревога, съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници. Сигналът е бил предаден по националното радио, като всички военни подразделения са били приведени в бойна готовност.

Властите в Южна Корея предполагат, че тревогата е била обявена заради военни учения, чието провеждане Пхенян не е обявил официално до този момент.

На 12 февруари КНДР извърши подземен ядрен опит, в разрез с международните договорености. В резултат на Пхенян бяха наложени нови, допълнителни санкции, които севернокорейските власти отхвърлиха.

Страната заяви правото си на нанасяне на първи ядрен удар, заплашвайки да изпепели неголям южнокорейски остров. На 8 март КНДР разтрогна едностранно съглашението с Южна Корея за ненападение и прекъсна пряката телефонна връзка между двете страни.