fallback

Венесуела провежда избори до месец

Николас Мадуро се закле пред парламента като временен държавен глава.

09.03.2013 | 10:00

След смъртта на Уго Чавес вицепрезидентът на Венесуела Николас Мадуро положи клетва пред парламента като временно изпълняващ длъжността държавен глава.

 "Заклевам се, изразявайки най-пълна преданост към команданте Уго Чавес, че ние ще спазваме и ще налагаме прилагането на боливарската конституция," заяви Мадуро на излъчената по телевизията церемония.

Според конституцията на Венесуела в случай на смърт на президента  през първите четири години от управлението му, то вицепрезидентът е длъжен да обяви провеждането на предсрочни избори в срок до 30 дни.

След победата си на последните президентски избори през октомври 2012 Уго Чавес назначи 50-годишния Мадуро за вицепрезидент, който остава близо до дългогодишния държавен глава при битката му с рака.

Преди да стане пряк заместник на Чавес  в продължение на шест години Мадуро е бил външен министър. Преди това е бил депутат и председател на парламента. Първата му работа е била автобусен шофьор.

Съпругата на Николас Мадуро- Силия Флорес, в момента е главен прокурор на републиката. В ранните години на кариерата си на адвокат тя работи за освобождаването на Чавес от затвора, където той излежава присъда за организирания от него военен преврат. Мадуро и съпругата му са членове на ръководството на Движението „Пета република”, което осигурява властта на Чавес през 1998 година. През 2005 Силия и Мадуро стават депутати в Националното събрание.

fallback
Още от Свят
fallback