Шведски епидемиолог: Необичайният подход при нас вече дава резултати

В страната останаха отворени училища, кафенета, барове, ресторанти

20.04.2020 | 22:35 Редактор: Ивет Арабова
Шведски епидемиолог: Необичайният подход при нас вече дава резултати

"Необичайният подход на Швеция в борбата с коронавируса започва да дава резултати", твърди шведски епидемиолог, цитиран от Bloomberg. Андерс Тегнел, архитектът на сравнително умерената стратегия на Швеция срещу коронавируса, коментира пред местни медии, че последните данни за броя на заразените в страната показват, че ситуацията започва да се стабилизира.

"Кривата се изглажда“, заяви той пред шведската новинарска агенция TT. Швеция остави училищата, залите, кафенетата, баровете и ресторантите отворени по време на разпространението на коронавируса. Шведското правителство призова гражданите да постъпват отговорно и да следват препоръките за социална дистанция.

Разпространението на коронавируса по света предизвиква различни реакции, като към момента властите трудно се справят с овладяването на вируса, предава Bloombergtv.bg.

Поради огромните щети върху икономиката заради ограничителните мерки, шведският подход предизвика значителен интерес в цял свят. Част от този подход разчита на това, че гражданите в страната имат достъп до една от най-добрите здравни системи в света. В нито един период Швеция не отчете недостиг на медицинско оборудване или проблеми с капацитета на болниците.

До момента жертвите от коронавирус в скандинавската страна са над 1500. Броят е значително по-висок в сравнение с този в останалите държави от Скандинавския полуостров, но е по-нисък от този в Италия, Испания и Великобритания.Тегнел не единственият експерт в Швеция, който твърди, че страната се е разминала с най-лошото. "През последните дни кривата се изглажда. Регистрират се нови случаи, но няма ръст на дневна база. Същата тенденция се наблюдава и по отношение на пациентите в интензивно отделение“, коментира Карин Тегмарк Визел, ръководител на отдела по микробиология в Швеция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК