Бенедикт XVI се оттегля "за доброто на църквата"

Папата подписа специален указ, с който разреши на кардиналите да се съберат възможно по-рано.

27.02.2013 | 17:16
Бенедикт XVI се оттегля

Стотици хиляди вярващи се събраха на последната аудиенция на папа Бенедикт XVI. В емоционалното си сбогуване той подчерта, че се е оттеглил "за доброто на църквата". По обичай генералната аудиенция се провежда в някоя от залите на Ватикана, но заради извънредните обстоятелства, беше решено Светият отец да поздрави събралите се на площад Свети Петър (виж видеото).

В последните месеци почувствах, че силата ми е намаляла и помолих Бог, усърдно в молитва, да ме просвети и с неговата светлина да ме накара да взема правилното решение, не за мое добро, а за доброто на църквата. Да обичаш църквата също означава да имаш смелостта да направиш труден и мъчителен избор, като винаги мислиш за доброто на църквата, а не за себе си, отбеляза папата.

85-годишният глава на Римокатолическата църква е първият след Григорий ХІІ (през 1415), който решава да се оттегли по собствено желание. Преди ден той подписа специален указ, с който разреши на кардиналите да се съберат "възможно по-рано", за да изберат наследника му. По традиция тъй нареченият Конклав се провежда между 15 и 20 дни след овакантяването на папския престол. Според Бенедикт XVI обаче всички кардинали така или иначе са в Рим, нямало смисъл да се губи време.

Междувременно стана ясно, че докладът от разследването на афера с изтичане на поверителни документи в антуража на папа Бенедикт XVI, ще бъде връчен на новия папа. Една от версиите за "доброто" оттегляне на папата е свързана с разразилия се скандал, при който бившият му иконом Паоло Габриеле предаде на пресата материали за корупционно разследване по висшите етажи на църквата.