СЗО предупреди: Алкохолът не предпазва от коронавирус

Той може да доведе до по-голяма уязвимост за здравето и насилие

16.04.2020 | 22:50 Редактор: Искра Ангелова
СЗО предупреди: Алкохолът не предпазва от коронавирус

Известно е, че алкохолът като цяло е вреден за здравето и е общоприето, че увеличава риска от нараняване и насилие, включително насилие при интимни партньори, както може да причини отравяне с алкохол.

В периоди на извънредни мерки по време на пандемията Ковид-19, консумацията на алкохол може да доведе до по-голяма уязвимост за здравето, рискове за поведението, психичното здраве и насилието. СЗО/Европа напомня на хората, че употребата на алкохол не ги защитава от Ковид-19, и насърчава правителствата да прилагат мерки, които ограничават консумацията на алкохол.

Като част от отговорността за общественото здраве, СЗО си сътрудничи с партньори за разработването на информационен лист, който се разбулва митовете и дава насоки по време на пандемията: "Алкохол и Ковид-19: какво трябва да знаете".

Страхът и дезинформацията породиха опасен мит, че консумацията на алкохол може да убие вируса Ковид-19. Това не е така. 

Консумацията на който и да е алкохол представлява риск за здравето, но консумацията на високоградусов етилов алкохол (етанол), особено ако той е бил фалшифициран с метанол, може да доведе до тежки последици за здравето, включително смърт, съобщава БГНЕС.

Консумацията на алкохол е свързана с редица заразни и неинфекциозни заболявания и психични разстройства, които могат да направят човек по-уязвим към коронавируса.

По-специално, алкохолът компрометира имунната система на организма и увеличава риска от неблагоприятни последици за здравето. Следователно хората трябва да сведат до минимум консумацията на алкохол по всяко време и особено по време на пандемията от коронавирус.

Алкохолът е психоактивно вещество, което е свързано с психични разстройства; хората в риск или със зависимост, са особено уязвими, особено когато са в самоизолация. Медицинските служби и лекари трябва да бъдат нащрек и готови да помогнат на всеки нуждаещ се човек.

Алкохолът е отговорен за 3 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб, една трета от които се регистрират в европейския регион на СЗО. Това е не само регионът с най-висока консумация на алкохол сред населението, но е и регионът с най-голямо разпространение на нарушения след употребата на алкохол сред населението и най-висок дял на смъртните случаи, причинени след злоупотреба с алкохол.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК