Католическият свят отбелязва Разпети петък - храмовете празни, службите - онлайн

Папа Франциск нарече лекарите "светци"

10.04.2020 | 13:22 Редактор: Ивет Арабова

С празни храмове и служби онлайн католическият свят отбелязва днес най-тъжният ден в годината - Разпети петък. И днес, както и на Велика събота и на самия Великден, папа Франциск ще води службите в празната базилика "Св. Петър" във Ватикана. 

Заради наложените мерки за ограничаване на разпространението на заразата от Ковид-19, католическите храмове в цяла Европа остават празни в деня, в който Исус Христос е разпънат на кръста. В Париж в катедралата "Нотр Дам" днес се отслужва първата църковна служба след пожара от миналата година.

А вчера на Велики четвъртък папа Франциск отслужи литургия в отсъствието на миряни. В празната катедрала "Свети Петър" във Ватикана главата на Римокатолическата църква нарече "светци" медиците и духовниците, които рискуват живота си, за да помагат на болните от коронавирус. 

"Лекарите, медицинските сестри и свещениците – те са светците на нашето време. Тези дни повече от 60 свещеници починаха тук в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците", каза папа Франциск.

Francis

На месата за Велики четвъртък в базиликата обикновено се събират около 10 000 души. Тази година обаче тя беше отслужена в присъствието на малък хор, няколко помощници и монахини. И всички спазваха необходимата дистанция. Службата беше предавана на живо в интернет. Тази година беше отменен и традиционният ритуал, в който папата измива краката на затворници - жест, който се е изпълнявал от роби при идването на гост в дома на господаря им. За първи път от десетилетия не се провежда и традиционното шествие. т.нар. кръстен ход.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК