Разследване в Румъния: Шест новородени били с положителни проби за Ковид-19

Вероятно заразата е тръгнала от здравни работници

09.04.2020 | 19:26 Редактор: Ивет Арабова

Над 440 нови случая на заразени с коронавирус в Румъния само за последното денонощие. Най-много са случите в област Сучава - близо 1 500. В столицата Букурещ те са почти 700. А в една от болниците в Тимишоара тече разследване, след като пробите на няколко новородени се оказаха положителни за Ковид-19. 

Eдна четвърт от заразените румънци работят в сферата на здравеопазването. Сред тях вече има и една жертва - служител на спешната помощ в град Сучава, който е най-голямото огнище на епидемията в страната. Именно от здравните работници най-вероятно е тръгнала и заразата в град Тимишоара, където шест новородени са дали положителна проба за коронавирус. Бебетата и майките им не са показали симптоми, но се лекуват в болница. В ход е разследване, тъй като в града все още не могат да разбера как е възможно да се изпишат от болница всички тези майки с деца, при положение, че има заразени. 

В знак на съпричастност в сряда вечерта полицаи, пожарникари и служители на жандармерията се събраха пред една от големите болници в града, за да аплодират медицинските екипи за работата и куража им през последните седмици. Точно в 21 часа към тях се присъединиха и жители на града, които също изразиха съпричастността и благодарността си към медиците. 

Президентът Клаус Йоханис удължи извънреднотото положение в страната с още един месец, тъй като до 15 май броят на болните се очаква да продължи да расте. Така в навечерието на Великден румънците ще продължат да си стоят по домовете и да спазват наложените ограничения.

Вижте повече в репортажа на Костин Соаре.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК