fallback

Взрив пред посолството на САЩ в Анкара

Двама души са загинали, предполага се че става дума за самоубийствен атентат.

01.02.2013 | 14:49

(Обновена в 17.05)

Експлозия е избухала пред посолството на САЩ в турската столица Анкара, предадоха световните агенции.

Турските власти съобщават за двамата загинали. Американският посланик в Турция Франсис Ричардоне потвърди, че турски служител на охраната в посолството в Анкара е единият от жертвите. Вторият загинал по всяка вероятност е атентаторът-самоубиец. Телевизия Sky news съобщава за една пострадала жена при инцидента.

Според предварителните данни взривното устройство е било задействано в момента, когато атентаторът е преминавал през проверка със скенер през страничния вход на посолството.

Предположенията на турската полиция са, че зад атентата стои крайно лявата терористична групировка „Революционната народна освободителна партия-Фронт”. От репортаж на турската държавна телевизия ТРТ стана ясно, че атентаторът е бил около 30-годишен. За взрива е използвал  пластични експлозиви. Според първоначалните предположения е лежал в затвора по обвинения в терористична дейност, извършена от крайно лявата групировка. През последните години „Революционната народна освободителна партия-Фронт” пое отговорността за редица самоубийствени атаки срещу полицейски управления в Турция.

До момента никой официално не е поел отговорността за взрива срещу американското посолство.

В района на инцидента има много полицаи, тъй като се предполага, че може да последва и втора експлозия. На мястото на инцидента са мобилизирани линейки и пожарни коли.

Сградата на американското посолство се намира в центъра на Анкара.

Посолството на Италия в Турция подсили охраната си след инцидента. Същото са направили и други дипломатически мисии в страната.

fallback
Още от Свят
fallback