Медицински работници в Ню Йорк носят торби за смет като предпазно облекло

В САЩ положението се влошава, Тръмп иска американците са се върнат на работа

27.03.2020 | 17:40 Редактор: Наталия Тотева

САЩ изпревариха Китай и Италия по брой заразени от новия щам на коронавируса. Регистрираните случаи на Ковид-19 в страната надхвърлят 82 000, а жертвите са близо 1300.

Улиците в градовете са пусти, а рафтовете в магазините - празни. Това е гледката в Щатите към момента. Мадлен Чолакова живее от дълги години в щата Ню Йорк. 

Тя разказва, че хората са изплашени и се наблюдава плашещ недостиг на всичко. По думите й, предприетите от властите мерки за ограничаване на заразата са закъснели. 

"Държавата се оказа неподготвена, проблемите на здравната й система са на повече от 60 г. Може би не трябва да се забравя самото усещане на американците, че са далече, от Европа и Китай, че тях не може да ги засегне",  каза Мадлен за Bulgaria ON AIR.

Според нея липсата на навременна реакция е довела до редица събирания на хора на едно място. 

Нуждата от носене на предпазни средства е осезателна. Снабдяването със защитна маска или ръкавици е много трудно. 

Тежко е положението и в някои болници. Стига се дотам, че в лечебно заведение в града Ню Йорк медицински сестри прибягват до торби за смет като предпазно облекло срещу коронавируса.

В щата Ню Йорк, където живее и Мадлен, има нужда от 30 000 дихателни апарата, а са отпуснати само 400. Напрежението се покачва.

"Хората се прибират по домовете си, всеки от Ню Йорк, който има възможност да излезе от града, е излязъл или излиза. Опитва се да отиде на вила, на къща, на гости, някъде извън мегаполиса", добавя още Мадлен.

Данните за влошаването на ситуацията идват въпреки желанието на президента Доналд Тръмп хората да се върнат на работа възможно най-бързо. През последните дни бе съобщено за 3 млн. и 300 хиляди безработни американци. 

Мадлен разказва, че има голямо разминаване в желанието на президента и това, което учени от Националния щаб го съветват да направи.

Според експерти, епидемията може да не отшуми до м. юни, както предвижда и Тръмп.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК